středa 14. října 2015

Redeemer (Spasitel)

Ernesto Diáz Espinosa je prvním režisérem, který v Jižní Americe natočil film s tématikou smíšených bojových umění. Byl jím Kiltro (2006) a Espinosa obsadil do hlavní role svého kamaráda, se kterým se spřátelil na vysoké škole. Marko Zaror se záhy stal chilskou akční jedničkou a započala tak spolupráce, která aktuálně vyústila ve snímek Redeemer.

Předchozí počiny zmíněné dvojice se vyznačovaly především dvěma výraznými prvky: v podstatě nekoukatelným dějem (příběh snad nemůžu ani napsat) a výbornou akční složkou. Ve Spasiteli Espinosa mírně zapracoval na tom, aby nit představující osu filmu, na kterou jsou navlékány úžasné bojové scény, nebyla tak žalostně tenká a roztřepená. Ve výsledku to funguje tak, že nebudete mít potřebu popostrkovat film pouze ke scénám, v nichž se rozebírají lidské schránky na kusy. Nečekejte propletený gangsterský příběh jako v případě Raid 2, ale prostě to lze bez újmy na neokortexu přežít.

Ke zlepšení došlo i v případě technického obalu akčních scén, především první bitka je výborně nasnímaná, kamera je klidná, netřese se a neuhýbá jako v případě jednotky SS (Steven Seagal samozřejmě), naopak nám umožňuje vychutnat si lahodný bojový pokrm. A je na co se dívat. Herec v hlavní roli a koordinátor akčních scén v jedné osobě Marko Zaror, jehož postava byla v Undisputed 3 naprosto trefně nazývaná ´Dolor´ (utrpení, bolest), předvádí neuvěřitelné věci. Ti, kteří toto jméno znají, vědí, že Zaror se honosí nádherně ladnými pohyby, ať už jde o kopy nebo precizní vruty, kterých je tu požehnaně. Plus spousty technik z brazilského jiu-jitsu (fight s Nunez Nelsonem, týpek v teplákovce), akrobacie, která by se dala nazvat chilským leteckým dnem, a na řadu přijdou i střelecké hody s neskutečnými headshooty a libovými úmrtími. Politováníhodný budiž fakt, že bitky se postupem času a s blížícím se koncem nezlepšují, ale spíše stagnují a závěrečný souboj je paradoxně ten nejslabší. Luís Mósca není žádný fighter, kdyby byl v jeho roli třeba Lateef Crowder, asi bych to teď sjížděl minimálně po sté.

Celkově natočil Espinosa svůj nejlepší akční film. Prostě někde sežene 1 milión dolarů (jako v případě Kiltra a Chinanga) a uskuteční další akční zářez. K ruce má Zarora, stejně jako Florentine Adkinse (to srovnání se přímo nabízí). Florentine by z tohoto pomyslného duelu vyšel zatím vždy jako vítěz, ale rozdíl se zmenšuje. Nebo že by Undisputed 4 znovu odskočil o nějaký ten level výš??

Nemilosrdné zhodnocení: 60%

p.s.: Zaror v kapuci by z fleku mohl zahrát filmového představitele herního Assassin´s Creed :)

Přikládám jeho tréninkového video, kde vás naučí svoje odkopnuté salto vzad s horizontálním vrutem!


Žádné komentáře:

Okomentovat