úterý 30. října 2012

Universal Soldier: A New DEMENTION!

Doufám, že jste si všimli posledního slova v nadpisu, záměrně psaném velkým písmem. Protože nejnovější počin Johna Hyamse nemá nic společného s Novou dimenzí, za to vše s Novou demencí. 

Univerzálního vojáka 4 prostě jednoduše odstřelím. Nebude mi to dělat žádný problém, film je zcela mimo koncepci prvních dvou, potažmo tří předchozích dílů série, neexistuje téměř žádná návaznost (snad krom jména Van Dammovy postavy), chybí mi jasně definovaný záporák a jeho motivace (proč se sakra děje to, co se děje), tady se prostě mydlí všichni se všema, vždycky jenom něco epilepticky zabliká, zaduní cyberpunková hudba, přiběhne Rumcajs Arlovski a rozhodne se ve svém lese Řáholci rozjet krvavou diskotéku. A jen pro zajímavost: je to instalatér, co spravuje odpady u umyvadel a chodí celé své působení ve filmu v montérkách... wtf???

Druhý díl s podtitulem Zpět v akci byl taky špatný, ale alespoň se to drželo názvu Univerzální voják. Takže ti maníci tam pobíhali ve vojenských uniformách, ´stříleli´ z obstojně vypadajících zbraní a regenerovali, do prdele, v aspoň slušně vypadající vojenské základně! Zde se lítá v montérkách, košilích a tílku v nějakých podzemních jeskyních, střílí se z pistolí, šermuje se noži a mačetami, bomba! Když na to nemám, tak to do háje netočím, ne?? Apropó automobilová honička... vzali se dvě otřískané plečky, které do sebe asi tři minuty zboku ťukají a pak se jedna převrátí. Moc pěkný. Prostě žádný nápad, spád, drive nebo cokoliv, nic.

Tak a teď to, na co jsme se všichni těšili asi nejvíc, souboje. Adkins, Arlovski, Lundgren, Van Damme a choreograf s velkým Ch Larnell Stovall (Undisputed 3, Never Back Down 2). Takže moje očekávaní byla poměrně velká. My, co se pohybujeme trochu ve světě bojových umění, víme, že těchto pět jmen by mohlo svoje znalosti a zkušenosti z bojových sportů rozdávat asi tak 58 generacím svých potomků. Škoda, že to neví John Hyams. Osobní konfrontace jsou dobré v tom, že je vidět, co se děje, zabírá je slušná kamera a i střihač se tentokráte úplně neposral. Ale! Sice se bourají stěny, stoly, zrcadla nebo sportovní prodejny, ale převážně fádním způsobem a téměř bez nápadu. Připadá mi všechno takové omšelé a nudné. Adkins vysekne jedno roztřižené salto dozadu, otočku a dva takedowny, vykloubí dva klouby a má hotovo. Zbytek akce obstarávají úplně průměrné fighty, kterých najdete ve videobéčkových filmech mraky. Van Damme nepředvede zhola nic, Lundgren spíš řve a bouchá pěstmi, Arlovski většinou střílí, seká sekerou nebo odpaluje bejzbolkou. 

Nemám absolutně žádný důvod, proč bych si měl film pustit znovu. Z celkového pohledu se mi těch 105 minut zdálo neskutečně zdlouhavých, nudných a zbytečných. Nenašel jsem nic, co by mě natolik zaujalo, abych si danou scénu přehrál opětovně. Adkins umí mnohem preciznější strhy, akrobacii i kopy, Van Damme neprotáhnul třísla byť jen jednou, hromotluci Lundgren a Pitbull jenom rubou. K tomu přestřelená stopáž, k poblití interiéry, nevhodně umisťované zpomalovačky, ze série vytržený děj. Dávám 20% a už nechci další díl!

1 komentář: