pátek 6. června 2008

Překvapivý Sex, Increadible Iron Man, pumpař Indiana

Minulý pátek si odbyl svojí filmovou premiéru další snímek, který byl diváky (zde spíše divačkami) dlouho očekáván. Ano, do kin se připromenádoval Sex ve městě. Ve sTátech startoval ve 3325 kinech a s eRkovým ratingem si mohl dělat zálusk na nějakých 40 - 45 miliónů dolarů za openingový víkend. Jaké bylo ale překvapení všech, když se v sobotu ráno aktualizovaly páteční tržby a Sex si připsal fantastických 26,77 mega za první promítací den. To byl doslova šok a ihned se začaly množit odhady okolo 100 miliónového openingu. Kdepak, hned sobota ukázala, že v pátek se do kina vypravila většina fanynek seriálu. Sobota se tedy ukázala býti mnohem slabší, ale i tak lze 17,55 mega považovat za velmi slušný výdělek. Když si v neděli film připsal na své konto dalších 12,71 mega, završil tak svůj královský opening na 57 miliónů dolarů, což je vzhledem k 65 miliónovému rozpočtu krásný výsledek. Během následujících čtyřech pracovních dní vydělal snímek dalších 20 mega a nyní čeká na svůj druhý víkend, během kterého pravděpodobně překoná hranici 100 miliónů. Čísla ze zbytku světa se prozatím zastavila na 37,5 miliónech dolarů, čili za první promítací víkend nám to suma sumárum dělá něco málo přes 110 mega celosvětově. Úspěch, se kterým snad ani sami autoři nepočítali.

Svojí už notně vyšlapanou cestičku kinosály nadále prohlubuje oplechovaný Iron Man. Naposledy jsem psal, že si drží parádní bilanci: co den v kinech v USA, to minimálně milión dolarů v tržbách. Tuto bilanci se podařilo natáhnout o další týden. Za celých 35 dní promítání nespadl IM ani jednou pod hranici jednoho miliónu (pro zajímavost: Spider-man - 1.den s výdělky pod jeden mega = 46.den, Spider-man 2 = 41.den, Spider-man 3 = 27 den), toto výborné skóre se udrží i následující víkend, kdy se pravděpodobně dostane za hranici 290 miliónů dolarů ve Státech (zatím 281,35 mega). Tržby ze zbytku světa ukazují cifru 241,42 mega, pro celosvětový součet k dnešnímu dni: 522,7 miliónů dolarů. A to ještě například neměl premiéru v Japonsku, která je naplánovaná až na 3.9. a odkud by si mohl nějaký ten melounek taky ukradnout.

No a nakonec tu mám Indyho. 2 týdny promítání a bezmála půl miliardy na kontě. Výdělky budou nadále masivně stoupat, ve Státech si vydělává každý den cca 3,5 mega, zatím nashromáždil celých 230 mega a 267 mega potom ve zbytku světa, ze kterého Indy doláče doslova pumpuje. Právě mimoamerické tržby časem katapultují Indyho do výjimečných výdělečných výšin (1.víkend = cca 146 mega, za 10 dní = cca 267 mega) a téměř se stoprocentní jistotou by jej měly zaparkovat v Top3 nejvýdělečnějších filmů letošního roku. Samozřejmě uvidíme, jak si povede Dark Knight, Wall-E, Hancock a šestý Harry Potter.

Žádné komentáře:

Okomentovat