sobota 30. července 2011

Co plánuje Scott Adkins??

Po Undisputed 3 je definitivně jisté, že "Šílený Brit" zcela jistě obrodil akční žánr ve smyslu fyzické připravenosti a bojových dovedností. Jeho soupeři nemohou nikdy s přesností určit, odkud přijde další kop nebo rána. A už dávno neplatí, že přitom musí stát alespoň jednou nohou na zemi. Adkins předvedl, že vystřelovat kopy lze z každé pozice, ať už se jedná o výskok, otočku, po inkasované ráně, vleže, zády k soupěři. Prostě odevšad. Když k tomu připočteme ještě ohromné množství akrobatických prvků a jejich variací, výsledkem jest imponující šrotovací mašina s podkožním tukem na 10%, svalovým objemem slušného kulturisty a pohyblivostí gymnastického šampióna v prostných.


Jak jsem uváděl výše, v širokou známost vešel až díky druhému a třetímu dílu série Undisputed, kde ztvárnil postavu Yuriho "The most complete fighter in the world" Boyky. Dle mého se jedná o naprosto skvělou arénovku, která funguje dobře i v neakčních pasážích. To, že Scott Adkins nezahálí, dokumentuje fakt, že má rozpracovány hned 4 projekty, které teď postupně rozeberu.


V podstatě připravený k vyplutí je snímek Assassination Games (pracovní název The Weapon), ve kterém se Adkins střetne rovnou s "Boulí z Belgie". Ano, Jean Claude pořád ještě točí. Boule mu roste, přibylo pár jizev na srdečním svalu a cigaretu prej dá na dvě potáhnutí, filmová rachota ho ale pořád ještě drží a tak jej i nadále budeme vídávat. A skoro pokaždé po boku Adkinse (viz dál). Ale zpátky k filmu. Takže máme dva profíky na likvidaci lidí, jednoho ostrostřelce a jednoho specialistu na boj s nožem. Tipuju to na jeden společný cíl a pak souboj kdo z koho. Pokud se mě snažil režisér Ernie Barbarash nalákat nedávnou upoutávkou, tak se mu to zatím moc nepovedlo, proč tolik zpomalovaček, proč špatná kamera, žádný extra pohybový prvek od Adkinse, takže nevím, nevím. Trochu naděje vkládám do koordinátora bojových scén, kterým je Stanimir Stamatov (Ninja, Ninja assassin, Postradatelní - hrál Stallonova doubla). Na druhou stranu mě mírně děsí rozpočet 4 milióny dolarů, to věru není ani na pořádnej výbuch. Index očekávání: 5/10.


Dále tu máme horor Re-Kill režiséra Valeriho Mileva, který by měl být jeho debutem. Tomuto počinu nedávám přílišné ambice a také se na něj těším ze všech nejmíň. Akční scény vytvářel Dian Hristov, kromě Scotta se zde bude pohybovat Bruce Payne, béčkař z Přepadení ve vzduchu nebo céčkař z Dračího doupěte. Děj bych ani snad neřešil, pravděpodobně půjde o nějakou nákazu, která velké procento lidí vyhubí nebo přemění na nějaké mutanty. Index očekávání: 3/10.


Asi nejvíc mě z nadcházejícím Adkinsových filmů zajímá čtvrtý díl vyčpělé akční série Univerzální voják, tentokráte s podtitulem New Dimension. Jednička byla nejlepší, protože se nejlépe vydařila konfrontace univerzálních jednotek Van Damme a Lundgren na opačných stranách barikády. Byl to, řekl bych, typický akční film 90. let, který měl vše, co si divák, který třikrát týdně drtí v posilce bicáky, mohl přát. Dvojka byla průser. Van Dammovými protivníky se stali superpočítač v podobě Michaela Jai Whitea a wrestlingový kolos Bill Goldberg. Film byl strašlivě sterilní, prázdný, akce nesmyslná, nelogická. Třetí díl se jevil o krapet lepší, vrátil se seržant Scott, coby Dolph Lundgren, jenže zub času jemu i Belgičanovi začal vyrývat do tváří hodně hluboké vrásky a tak to nebylo ani tak akční, jak bych čekal, spíše jakási naháněčka skrz neuvěřitelně levné ex- a interiéry. No a co díl čtvrtý?? Jedna dobrá zpráva. Bude Scott Adkins. Vrací se režisér John Hyams, Dolph Lundgren i Andrei Arlovski. A mám ještě jednu dosti důležitou informaci, která by mohla celý film pozvednout a to je jméno člověka, který se stará o to, aby akční scény, myšleno fyzické střety, vypadaly co nejpůsobivěji - a není jím nikdo jiný než současné eso Larnell Stovall. Takže čekám dobrou podívanou. Index očekávání: 7/10.


Posledním filmem, který dnes jenom naťuknu, je snímek Hijacked režiséra Brandona Nutta, ve kterém se kromě Adkinse mají objevit: Dominic Purcell, Vinnie Jones nebo Randy Couture. Takže sestavička luxusní, slibující výrazné výměny názorů. Index očekávání: 6/10.

sobota 23. července 2011

Co plánuje Michael Jai White??

O tom, že MJW je ranař každým coulem, jsme se přesvědčili všichni mnohokrát. Naposledy se výrazněji prosadil ve snímku Blood and Bone, kde sice vypadá jako kombajn potažený kůží, ale film a hlavně bojové scény neoplývaly takovým fyzičnem, na jaké jsem si zvyknul v druhém a třetím díle Undisputed. To vypadá jako úplně jiná liga. Blood and Bone bych přirovnal k nějakému ukázkovému promo videu, kde všechny souboje jsou jen naoko, připravené, secvičené a nefyzické. Ale to je minulost.

V roce 2011 by se nám měl MJW představit hned v několika filmech, z nichž blíže představím tyto dva: Tactical Force (též Hangar 14) režiséra Adamo P. Cultrana bude pojednávat o taktickém týmu SWAT, který se ocitne uprostřed vřavy dvou znepřítelených gangů. Vedle MJW si zahraje, a druhým tahákem filmu jest, stodevadesáticentimetrové hovado Steve Austin, ve světě wrestlingovým světel známý spíše pod přezdívkou Stone Cold. Pokud budou oba stát na opačných stranách barikád, tak to slibuje hodně zajímavý souboj, který by se mohl v rukách akčního choreografa Bretta Chana proměnit v zapamatovatelnou záležitost. Rozpočet se vyšplhal na 8.5 miliónů dolarů, tak by to snad mohlo být i koukatelné z hlediska exteriérů, kulis a výbuchů. Uvidíme. Index očekávání: 7/10

Druhým filmem, u kterého se na chvíli zastavíme, je pokračování slušného akčního snímku Never back down. Jednička vystavěla šablonovitý příběh, jenže jej okořenila sympatickým hlavním hrdinou, zajímavými tréninkovými ukázkami, dobrým záporákem, cool hudbou a také nabušeným Jeanem Rockem. kterého ztvárnil výborný Djimon Hounson. Tahákem druhého dílu by měl být tedy samozřejmě MJW, který už v traileru http://www.youtube.com/watch?v=nIPPZm6wQPg ukázal, že bude na co se koukat. MMA tréninky, kopy s plochou dráhou letu, capoeira, Scottie Epstein, Larnell Stovall (bojový choreograf) v nejlepším rozpoložení (Undisputed 3 je jeho práce)... Asi není potřeba dodávat nic víc... snad jen Index očekávání: 8/10