neděle 22. června 2008

Neuvěřitelný Hulk nebude neuvěřitelný

Alespoň co se výdělků týče. Minulý týden se přiřítil do kin, připsal si poměrně slušný start (víkend = 55,4 mega) a poté zaznamenal každý všední den (oproti dni předchozímu) propad (úterý oproti pondělku značné ztráty, přes 20%). Za první promítací víkend nashromáždil ve Státech 75 mega. Ovšem jak napovídají páteční tržby druhého promítacího víkendu, půjde o žalostný krach, který možná ponese přízvisko: katastrofální! Hulk zaznamená propad o cca 65%, což je opravdu hodně. Zvláště, když do kin míří příští týden dva hity letošního léta: Wall-E a Wanted. Tržby ze zbytku světa prozatím 30,5 mega. Vzhledem ke 150-ti miliónovému rozpočtu se asi novodobému Hulkovi nebude přezdívat Výdělečný, ale třebas postačí, že je Neuvěřitelný. Divákům možná, studiu asi těžko...

Třista mega pro Iron Mana

Iron Man se stal prvním letošním snímkem, který v zámoří překonal úctyhodnou hranici 300 miliónů dolarů ve výdělcích. Stalo se tak 18.6. a film právě okupoval kinosály 48 dní. V zajímavé statistice o Nejrychleji dosažených 300 mega se tak umístil na skvělém 15. místě, když překonal např. Jurský park, Piráty z Karibiku nebo Společenstvo prstenu. Zároveň je třeba zdůraznit, že tato hranice nebyla pro IM ani zdaleka konečnou. Tržby z tohoto pátka a soboty (21. a 22.6.) se znovu vyšplhaly nad 1 milión dolarů a ženou titaňáka ve výdělcích stále výš a výš. Nyní má na svém kontě 303 miliónů dolarů a do celkových statistik bude promlouvat ještě několik týdnů. Uvidíme, jestli se mu podaří přiblížit se např. výdělkům Transformers ve Státech (319,24)...

středa 11. června 2008

Sex válí, Indy nastupuje, Iron Man doznívá, Kaspian pláče

Jakpak si vedou filmové hity, které se kinosály prodírají už nějaký několik dní??

Sex ve městě:
rozpočet - 65 mega, výdělek v USA - 104,57 mega, výdělek celosvětově - 197,93 mega.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky:
rozpočet - 185 mega, výdělek v USA - 257,52 mega, výdělek celosvětově - 584,87 mega.
Zde se začínají projevovat mimořádně silné mimoamerické tržby, které Indyho vynesou hodně vysoko. Jisté je, že ve Státech si v pohodě dokráčí k 300 miliónům, na jakém čísle se ale zastaví tržby ze zbytku světa si netroufám odhadnout, je klidně možné, že přesáhnou půl miliardy.

Iron Man:
rozpočet - 185 mega, výdělek v USA - 290,63 mega, výdělek celosvětově - 538,09 mega.
Opravdu veliké překvapení sezóny! A to se výdělky stále navyšují. Hranice 300 miliónů ve Státech dosáhne. V záloze má stále ještě premiéru v Japonsku (až 3.9.). Tržby ze zbytku světa se pravděpodobně vyrovnají tržbám z USA.

Letopisy Narnie: Princ Kaspian:
rozpočet - 200 mega, výdělek v USA - 127,45 mega, výdělek celosvětově - 201,45 mega.
Tohle musí bolet. Zvláště když byl první díl tak finančně úspěšný. Jak jsem už psal nedávno, Kaspian nebude vyloženě propadák, ale už teď je jasné, že do budoucnosti série nepromluvil nikterak oslnivě nebo přesvědčivě. Ve Státech se dohrabe někam ke 140 miliónům, celosvětově cca 300 - 350 mega. Slabota!

Pandí kung-fu obstálo, stejně jako Sandlerův Zohan

Další víkend a start dalších očekávaných letních hitů. Kung Fu Panda, ani Zohan se sice neřadí k těm největším letošním drtičům kinosálů, nicméně svůj opening si prožili se ctí. Tak nejprve Panda. Není pochyb o tom, že animáky od Dreamworksu se těší stálému diváckému zájmu. Prozatím trojdílný Shrek, Příběh žraloka, Madagaskar nebo naposledy Pan Včelka dokázali být vždy výdělečně úspěšní (zejména (zl)obr Shrek). Zároveň je také pravdou, že studio do každého snímku investuje nemalé finanční náklady. Jinak tomu nebylo ani v případě Pandy. Rozpočet = 130 miliónů dvojitě přeškrtlých esíček. A jak si tedy vedla v otevíracím víkendu?? Pátek - 20,3 mega, Sobota - 22,65 mega, Neděle - 17,28 mega, celkový součet ve Státech - 60,24 miliónů dolarů. Téměř polovina rozpočtu se vrátila hned za první promítací víkend. A navíc, Panda se ukázala býti velmi silnou hned zkraje pracovního týdne, posuďte sami: pondělí - 6,31 mega, úterý - 6,06 mega, což jsou stejně silné výdělky prvních pracovních dní, jako měl kupříkladu Iron Man! První výdělky ze zbytku světa se zastavily na cifře 20,7 mega, je to samozřejmě jenom předzvěst skutečných výdělků.

Druhý premiérový snímek - Zohan - si vedl o trochu hůře, avšak má také o trochu skromnější rozpočet než-li Panda, cca 90 miliónů dolarů. Ze Zohana se prostřednictvím výdělků vyklubala klasická "sandlerovka". Kurs sebeovládání, 50 krát a stále poprvé nebo Klik - život na dálkové ovládání jsou filmy, které si za openingový víkend nahrabaly kolem 40 miliónů dolarů. A přesně k nim zapadl i Zohan. Pátek - 14,85 mega, sobota - 13,96 mega, neděle - 9,71, celkový součet ve Státech - 38,53 miliónů dolarů. A pondělí - 4,21 mega a úterý - 3,79 mega. Zohan na sebe v USA vydělá. Uvidíme, jak si kadeřník povede ve zbytku světa, jelikož se zdá, že sandlerovky Evropa moc nebere. Každopádně film bude výdělečný.

pátek 6. června 2008

Překvapivý Sex, Increadible Iron Man, pumpař Indiana

Minulý pátek si odbyl svojí filmovou premiéru další snímek, který byl diváky (zde spíše divačkami) dlouho očekáván. Ano, do kin se připromenádoval Sex ve městě. Ve sTátech startoval ve 3325 kinech a s eRkovým ratingem si mohl dělat zálusk na nějakých 40 - 45 miliónů dolarů za openingový víkend. Jaké bylo ale překvapení všech, když se v sobotu ráno aktualizovaly páteční tržby a Sex si připsal fantastických 26,77 mega za první promítací den. To byl doslova šok a ihned se začaly množit odhady okolo 100 miliónového openingu. Kdepak, hned sobota ukázala, že v pátek se do kina vypravila většina fanynek seriálu. Sobota se tedy ukázala býti mnohem slabší, ale i tak lze 17,55 mega považovat za velmi slušný výdělek. Když si v neděli film připsal na své konto dalších 12,71 mega, završil tak svůj královský opening na 57 miliónů dolarů, což je vzhledem k 65 miliónovému rozpočtu krásný výsledek. Během následujících čtyřech pracovních dní vydělal snímek dalších 20 mega a nyní čeká na svůj druhý víkend, během kterého pravděpodobně překoná hranici 100 miliónů. Čísla ze zbytku světa se prozatím zastavila na 37,5 miliónech dolarů, čili za první promítací víkend nám to suma sumárum dělá něco málo přes 110 mega celosvětově. Úspěch, se kterým snad ani sami autoři nepočítali.

Svojí už notně vyšlapanou cestičku kinosály nadále prohlubuje oplechovaný Iron Man. Naposledy jsem psal, že si drží parádní bilanci: co den v kinech v USA, to minimálně milión dolarů v tržbách. Tuto bilanci se podařilo natáhnout o další týden. Za celých 35 dní promítání nespadl IM ani jednou pod hranici jednoho miliónu (pro zajímavost: Spider-man - 1.den s výdělky pod jeden mega = 46.den, Spider-man 2 = 41.den, Spider-man 3 = 27 den), toto výborné skóre se udrží i následující víkend, kdy se pravděpodobně dostane za hranici 290 miliónů dolarů ve Státech (zatím 281,35 mega). Tržby ze zbytku světa ukazují cifru 241,42 mega, pro celosvětový součet k dnešnímu dni: 522,7 miliónů dolarů. A to ještě například neměl premiéru v Japonsku, která je naplánovaná až na 3.9. a odkud by si mohl nějaký ten melounek taky ukradnout.

No a nakonec tu mám Indyho. 2 týdny promítání a bezmála půl miliardy na kontě. Výdělky budou nadále masivně stoupat, ve Státech si vydělává každý den cca 3,5 mega, zatím nashromáždil celých 230 mega a 267 mega potom ve zbytku světa, ze kterého Indy doláče doslova pumpuje. Právě mimoamerické tržby časem katapultují Indyho do výjimečných výdělečných výšin (1.víkend = cca 146 mega, za 10 dní = cca 267 mega) a téměř se stoprocentní jistotou by jej měly zaparkovat v Top3 nejvýdělečnějších filmů letošního roku. Samozřejmě uvidíme, jak si povede Dark Knight, Wall-E, Hancock a šestý Harry Potter.