středa 2. dubna 2008

Transformers

"... jako poselství pro inteligentní bytosti ve vesmíru bych do sondy Pionerr 10 zavřel Michaela Baye s dvd diskem Transformers v ruce..."

Nejvhodnějším kandidátem pro natočení snímku Transformers byl u mě jedině Michael Bay. Kdo jiný by měl zinscenovat válku robotů než ten, kdo může nechat rozbombardovat Manhattan rojem meteorů, nebo ten, kdo natočí v těch nejefektnějších záběrech automobilovou honičku plnou karambolů, vlakových náprav a černých vos?? Bayovo životní krédo je všeobecně známé a já myslím, že ho tento sebevědomý a impulzivní režisér plní do puntíku.

Má očekávání byla maximální. Už trailery prozrazovaly, že nás čeká totální akční masáž, ale s takovým důrazem a monstrozitou, jakou mě Bayovi kovoví hromotluci nakonec přejeli, jsem prostě nepočítal. A ode dne, kdy jsem svůj vůbec neojčekávanější film poprvé spatřil, jsem se jednoduše vrátil do svých dětských let. Nyní si spolu s Blackoutem a Scorponokem chodíme hrát na pískoviště, kde hloubíme podzemní tunely a ničíme vojáčky a stavby z umělé hmoty. Čas od času vyměním boty za kolečkové brusle a spolu s Bonecrusherem vyjedeme do rušných ulic našeho města. Nejvíc se nám líbí závodit s rozjíždějícím se mhdéčkovým autobusem. Minulou neděli jsme společně se Starscreamem navštívili letecký den, to byl velký zážitek pro mě, příště vezmu i Blackouta. Ale nejlepší je, když se s Optimem díváme na telku na pořad, ve kterém si auťáky jezdí po slavné Route 66. To vždycky Optimovi slibuju, že mu jednou takovou silnici koupím, naleštím mu kabinu, natankuju mu plnou nádrž nejlepší nafty, ať si může frčet jak dlouho jen bude chtít. Chápete už?? Já Transformers miluju...

Film je parádní. Mechanoidi k nám nepřišli z planety Cybetron, ale z místa nekonečných a neskutečných možností - ze studia ILM. Trikaři odvedli nehoráznou práci. Scénáristé zase sešroubovali zábavný (ano, přiznávám, místy i jednoduchý) příběh a Bay to celé ukočíroval s přehledem, dynamikou a efektností jemu vlastní. Když navíc přičtu výborné postavy a skvěle zvolené herce s fantastickým Shiou LaBeoufem, vychází mi opravdu jedinečná podívaná. A to jsem nezmínil variabilní hudbu, "rollercoster" kameru, vtipné dialogy a další a další...

Bleskové shrnutí:
100% - Bumblebeeho půltunová paže mě stále drží za nohu a né a né mě z toho nádherného světa pustit ven. Michaeli, jsi bůh!